10 הדברות להקמת עמותה מצליחה בישראל

ישראל מדינה קטנה, אך לא חסרות בה עמותות. אלא שהקמת גוף כזה, קלה הרבה יותר מניהולו המוצלח, שהיא משימה מורכבת למדי. אלה עשר נקודות מפתח, שיסייעו בכך:

מקורות הכנסה

עמותה לא תוכל לפעול ללא מקורות הכנסה, כך שיש לחשוב על כך מראש. מקורות אלה, הם לרוב תרומות ודמי חבר ולעתים מתווסף לכך מימון ממשלתי. ההתרמה יכולה להיעשות בדרכים רבות, כולל פגישות עם אנשים בכדי להסביר את פעילות העמותה, התרמה טלפונית או באמצעות דיוור. ישנם גם גופים שונים, שמציעים עזרה בגיוס הכספים.

הוצאות

להשלמת התמונה הכספית בגדול, חייבים לנתח היטב גם את סעיף ההוצאות למיניהן, שוטפות וחד פעמיות. משכורות, שכירת מבנים וציוד מסוגים שונים, תשלום לרואה חשבון וליועצים – ההוצאות עשויות להיות מגוונות מאוד. העיקר – להבין ולנתח אותן ביסודיות.

חזון

כסף הוא רק גורם מאפשר לפעילות עמותה. לב העניין, הוא החזון. לאחר שהוא מוגדר בבהירות ובאופן שמוסכם על כל מקימי העמותה, יש לגזור ממנו אסטרטגיה מעשית לפעילות.

תכנית מסודרת

כדי שהעמותה תחל לתפקד ביעילות ותהיה עמותה מצליחה, חייבים לעבוד לפי תכנית מסודרת. לכן, לאור האסטרטגיה שגובשה, יופקו יעדים ומטרות קונקרטיים ולבסוף, תכנית פעילות מפורטת.

הקמת עמותה

עדכון תוכניות מתמיד

כמובן, הדברים לא הולכים בחיים בדיוק לפי תוכניות, טובות ככל שתהיינה. בפועל, נדרש עדכון תוכניות רצוף. זאת, גם בכדי להתאים את הדברים לנסיבות משתנות וגם הכנסת שינויים כתוצאה מהפקת לקחים, לשם ייעול מתמיד.

ניהול עסקי

עמותה אמנם איננה עסק רגיל למטרות רווח, אבל גם היא צריכה להתנהל מבחינות רבות, כעסק לכל דבר. לפחות באופן בסיסי. ניהול עסקי הוא תחום רחב וותיק, שיש בהחלט הרבה מה ללמוד בו. מצוינות בתחום זה, תסייע להבטיח את פעילותה היעילה של העמותה, ביחס למטרותיה.

ניהול כספי מוקפד

גם אם מדובר בארגון ללא כוונת רווח, כדאי לחשוב במונחי ניהול עסקי כספי. ניהול כספים, הוא תחום משנה חשוב במיוחד בעולם הניהול העסקי. ניהול כספים איכותי יבטיח מיצוי התועלת מהמשאבים של העמותה ויסייע ליציבותה לאורך זמן ואף לצמיחה והתפתחות. כמובן, סביב עמותות יש חוקים מיוחדים, גולל היבטי מיסוי וכדומה וחשוב להתמצא בכל זה היטב.

הפרטים הקטנים

בעולם העסקים, גם פרטים קטנים עשויים להסתבר כרחבים יותר ממה שנדמה, באפשרויות שהם מציבים ובהשלכותיהם השונות. לכן, כדאי להתעמק בנקודות כאלה, ככל שמתאפשר. לדוגמא: אתר אינטרנט לעמותה עשוי להיות סטנדרטי למדי. אין זה דבר מסובך. אך התעמקות בפרטים, תגלה שסביב בניית אתרים ישנו עולם רחב של אפשרויות.

למנות מנהלים מנוסים

מוטב ככל הניתן, למנות מנהלים בעלי ניסיון בעמותות ובתחום הפעילות הספציפי שבו מדובר. העסקת מנהלים כאלה עשויה להיות יקרה, אבל להחזיר עצמה לאורך זמן.

להסתייע ביועצים

גם אם מנסים לחסוך והתקציב מוגבל, השקעה מדי פעם בשירותי ייעוץ איכותיים, עשויה להיות רעיון טוב. זה הוא צעד של הבאת ידע ונסיון חיצוניים לתוך העמותה. היועץ הנכון, בזמן המתאים, עשוי לחולל פלאים.

לסיכום

לרוב, הצלחה היא דבר שמבוסס על פרטי הפרטים. הקפדה על נקודות המפתח שפירטנו כאן, תהיה נקודת פתיחה טובה לכך.