חיידק הליקובקטר הוא חיידק שכיח, במיוחד בקרב בני הגיל השלישי. מדובר בחיידק שגורם לכאבי בטן, שלשול ואפילו מהווה גורם סיכון לסרטן. כיצד מאבחנים ואיך מטפלים? על כך – במדריך הבא.
חיידק הליקובקטר: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול
חיידק הליקובקטר נחשב לאחד החיידקים השכיחים ביותר ולמעשה כ 50% מהאוכלוסייה מאובחנים עם החיידק, לרוב בגילאי 65+ אולם גם ילדים וצעירים עלולים לשאת את החיידק. מדובר בחיידק מדבק מאוד ולמרות שעדיין לא ברור לקהילה הרפואית כיצד נדבקים, מחקרים מצאו כי גם אם אחד מבני המשפחה נושא את החיידק סביר מאוד להניח כי הוא ידביק את שאר בני המשפחה כתוצאה מהדבקה אוראלית המתבצעת בעקבות שימוש בכלים משותפים. בשנת 1994 הכריז ארגון הבריאות העולמי על חיידק הליקובקטר כגורם שיכול לחולל סרטן קיבה בעקבות הימצאותו בכיב הקיבה והתריסריון. החדשות הטובות הן שהקהילה הרפואית כמו גם האלטרנטיבית יודעת כיצד לסייע להתמודדות וריפוי של החיידק, כאשר ניתן בהחלט לבחור בטיפול טבעי בחיידק הליקובקטר לצד טיפול קונבנציונלי, בהתאם להוראות הרופא ותוך שימת דגש על בניית תוכנית טיפול פרטנית.
כיצד מאבחנים את החיידק?
ההמלצה של משרד הבריאות כאן בישראל הוא לבצע את הבדיקה לגילוי החיידק לכלל האוכלוסייה, ולא רק בעבור מבוגרים שנמצאים בסיכון בעקבות היסטוריה משפחתית של סרטן הקיבה. ישנן מספר דרכים לאבחון החיידק: בדיקת דם, תבחין נשיפה וכן בדיקת צואה. חשוב לציין כי בדיקת דם נחשבת לפחות יעילה בשל העובדה כי גם אם אדם נשא את הנגיף לפני שנים רבות עלול להימצא כחיובי ועל כן רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל ולבחון את כל דרכי האבחון לצורך קבלת טיפול מידיי. מאחר ומדובר בחיידק מסוכן שגורם לכאבי בטן קשים, בטן נפוחה, תחושה של גודש וליחה, רמת ברזל נמוכה, צרבת ושלשולים ובהתאם לכך גם תחושה של אי נוחות. אם אתם עונים על אותם תסמינים ובבדיקה נמצא כי אכן אתם נושאים את הגיף, ניתן לקבל תוכנית טיפול המורכבת מתרופות קונבנציונליות לצד טיפולים טבעיים התומכים בתהליך הריפוי של הגוף.
טיפול טבעי בחיידק
עולם הרפואה האלטרנטיבי מציע שורה של טיפולים בהתאם לתוכנית מעקב המבוססת על שינוי בהרגלי התזונה לצד תוספי תזונה ייעודים כמו שמן אורגנו. למעשה, המטרה של טיפול טבעי הוא להוביל להפחתת העומס על הקיבה ובהתאם לכך להוביל לעודד את הגוף לתהליך ריפוי. שיטות אלו אינן מחליפות את הטיפול התרופתי שיכול להשמיד את החיידק דרך אנטיביוטיקה אולם הוא מהווה חלק בלתי נפרד מתוכנית הטיפול של חולים רבים, וזאת בשל היותו טיפול המבוסס על טכניקות ושיטות שבהם משתמשים מזה מאות שנים, בעיקר בארצות המזרח. בשנים האחרונות ניתן לראות מגמה הולכת וגוברת של מבוגרים וילדים אשר פונים לטיפול טבעי בחיידק מתוך הבנה כי דרך הטיפולים הללו ניתן לשפר באופן ניכר את איכות החיים כמו גם לבצע איזון שנועד להוביל בסופו של דבר להתמודדות טובה יותר עם מאפייני החיידק. מומלץ לשוחח גם עם הרופא (גם בתקופת הקורונה!) המטפל לגבי טיפולים אלטרנטיביים תומכים, מתוך מטרה ליצור מערך רפואי המותאם בדיוק למצבכם ועם שימת דגש על אימוץ תזונה מאוזנת לצד פעילות ספורטיבית.
טיפול תרופתי
הטיפול המקובל בחיידק מכונה "טיפול מרובע" הכולל אנטיביוטיקה מסוג וקסליד, נקסיום, מוקסיפן ופרוטציד פעמיים ביום למשך עשרה ימים. חשוב להיות במעקב אצל הרופא ולבחון את התקדמות הטיפול לצורך שינוי מינון או לחילופין בדיקת חלופות נוספות שבאמצעותן ניתן יהיה לחסל את הימצאותו של הנגיף בקיבה.
לסיכום, מדובר בחיידק שמשפיע מאוד על איכות החיים. לא מדובר בגזרת גורל אלא ניתן בהחלט לטפל בחיידק במספר חזיתות, אולם חשוב במהלך הדרך להיות בקשר רציף עם הרופא המטפל כמו גם לבחון לעומק את הטיפולים אותם ניתן לקבל הן במסגרת הרפואה הקונבנציונלית והן במסגרת טיפולים אלטרנטיביים המתבצעים ע"י מטפלים מוסמכים ובעלי ניסיון בטיפול מהסוג הזה.